Ikke under noen omstendigheter er fekting en sport, det er trening som lærer en å forsvare livet.”~Wersson de Leyancourt, fransk maître d’armes fra XVII-tallet.

Fekting er som et sjakkspill, bare mye hurtigere. En fekters fotarbeid er like hurtig som hos en sprinter, armen arbeider som hos en tennisspiller, nøyaktigheten og forsiktigheten i føringen av våpenet og håndens og fingrenes følsomhet er som hos en kirurg, kroppens bevegelser er som hos en akrobat, konsentrasjonen og den psykiske anstrengelse er som hos en motorsyklist.

En kamp går ut på å treffe motstanderen og unngå å bli truffet selv.

For å vinne må en fekter trene seg opp både fysisk og mentalt. Man trener konsentrasjon og utvikler observasjonsevne, koordinasjon, hurtighet, smidighet, kondisjon, oppmerksomhet,  orienteringsevne og utholdenhet, foruten kampviljen. I tillegg lærer man teknikker og taktikker for å overvinne en motstander. Man lærer å beherske seg selv i stressende situasjoner, noe som i visse omstendigheter kan være avgjørende.

Kongefamilier hadde egne “maître d’armes” (fektetrenere). Fektekunnskaper kunne utgjøre forskjellen mellom liv og død. Derfor hadde fektetrenere veldig høy status i samfunnet.

Blant kjente historiske personligheter kan vi nevne følgende som var dyktige fektere:

  • Napoleon: Mange av hans krigs strategier var basert på det han lærte i fekting.
  • Descartes:  Det har blitt drahttp://www.titanfencing.no/wp-admin/index.phptt en god del forbindelser mellom filosofien hans og de psykologiske aspektene i fekting.
  • Shakespeare: Trente alle sine skuespillere i fekting.
  • Pushkin: Fektet på en tid da dueller var forbudt.
  • Voltaire
  • Churchill
  • Grace Kelly
  • Neil Diamond: Sangeren som fikk stipend i NYU takket være fekting.
  • Mark Zuckerberg: Brukte fekting for å komme inn på Harvard, og senere tok med en florett til Silicon Valley og brukte den for “brainstorming”.

Alt i alt er fekting en idrett som passer både jenter og gutter, siden kraft ikke er avgjørende. Det er en edel sport som har dype røtter i historien. Med tiden har fektere måttet finne på listige knep for å kunne utmanøvrere motstanderne sine. Derfor har fekting kunnet utvikle seg til å bli en så spennende kombinasjon av psykisk og fysisk trening.

Har du lyst til å prøve?